Kawiarnia to jedno z miejsc, w których poszukujemy pysznej, aromatycznej kawy z wyższej półki. Innej od tego, co pijemy na co dzień – w domu i biurze. Nadającej dniu celebracyjnego charakteru. Aby właśnie taki napój zaproponować gościom, kawiarnia musi korzystać z dobrej jakości ziaren. Najpopularniejsza kawa do kawiarni to Arabika, Robusta i połączenia tych dwóch gatunków w różnych proporcjach. Która z nich będzie najlepsza dla Ciebie? Czytaj i sprawdź!
Podsumowanie:
- Konsumenci odwiedzają kawiarnie głównie w celu napicia się dobrej, aromatycznej kawy z wyższej półki. Aby tym oczekiwaniom sprostać, lokal należy wyposażyć w dobre ziarna ze sprawdzonego źródła. Tylko wtedy można mówić o profesjonalnym naparze.
- Bazą każdego kawowego napoju są zmielone ziarna – owoce kawowca. Pochodzą one z zaledwie sześciu krajów, w których warunki środowiskowe umożliwiają efektywne prowadzenie plantacji.
- Najpopularniejsza kawa do kawiarni (www.tchibo-coffeeservice.pl) to ziarna Arabiki, Robusty i połączenie tych dwóch gatunków w różnych proporcjach. Pierwsza uznawana jest za produkt klasy premium i przekłada się na świetny napar, a druga umożliwia między innymi stworzenie doskonałej cremy.
- Aby mieć pewność, że dobre ziarna przełożą się na równie dobrą kawę, należy parzyć je z użyciem odpowiedniego sprzętu. Profesjonalny ekspres do kawy, na przykład z serii Coffea od marki Tchibo, to gwarancja sukcesu.
Najpopularniejsze gatunki kawy
Kawa to napar powstający z parzenia zmielonych ziaren będących owocami kawowca. Jest tak popularna, że rocznie na świecie sprzedaje się ich ponad 6 milionów ton! Kawowce to wymagające gatunki, które do optymalnego wzrostu potrzebują określonych warunków. Znaczenie ma wysokość ponad poziomem morza (im większa, tym bardziej aromatyczne ziarna), jakość gleby i zasobność wód. Blisko 70% światowej produkcji odbywa się w zaledwie sześciu krajach: Brazylii, Wietnamie, Kolumbii, Etiopii, Hondurasie i Indonezji, a cała kawa na świecie to głównie dwa gatunki: Arabika i Robusta. Ziarna pozyskane od sprawdzonego dostawcy i przechowywane w odpowiedni sposób to świetna podstawa zarówno do klasycznych odmian napoju, na przykład espresso we włoskim stylu, jak i cappuccino czy latte w nowoczesnym wydaniu.
Arabika czy Robusta – która sprawdzi się lepiej jako kawa do kawiarni?
Arabikę cechuje łagodny, lekko kwaskowaty smak, czasami z nutami czekoladowymi, orzechowymi lub korzennymi. Jednorodna, stuprocentowa Arabika uznawana jest w kawowym świecie za produkt klasy premium. Nic dziwnego, że to właśnie ona króluje w roli kawy do kawiarni. Świetnie sprawdza się w ekspresie kolbowym i pod ręką doświadczonego baristy, który może stworzyć z niej napar spełniający potrzeby każdego, również najbardziej wymagającego kawosza. Nie oznacza to jednak, że trzeba rezygnować z Robusty. W ofercie kaw do kawiarni ona także ma stałe miejsce. Jako mieszaka Arabika-Robusta umożliwia tworzenie pięknych napojów ze stabilną, grubą cremą. Twój lokal odwiedzają wielbiciele cappuccino? W takim razie takiego duetu nie może u Ciebie zabraknąć!
Dobra kawa do kawiarni? Koniecznie z odpowiednim ekspresem
Pamiętaj, że dobre ziarna to nie wszystko. Aby wyciągnąć z nich to, co najlepsze, należy do przygotowania napoju użyć dobrego ekspresu. W kawiarni sprawdzi się zarówno ekspres automatyczny, jak i kolbowy. Pierwszy jest łatwiejszy w obsłudze i gwarantuje powtarzalność serwowanych kaw. Drugi wymaga doświadczonego pracownika i pasuje zwłaszcza do mocno wyspecjalizowanych kawiarni, gdzie kawa jest „daniem głównym” i daniem różnorodnym. Na uwagę zasługuje między innymi Coffea Professional Milk – automatyczny ekspres do kawy z aż 48 różnymi wariantami napojów i o wydajności umożliwiającej zaparzenie nawet 180 porcji dziennie z nienaganną szybkością.